TE BESTELLEN VANAF OKTOBER 2020

Wil je een seintje krijgen wanneer de panettone leverbaar zijn? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

In Traditionele Doos

In Luxe Papierverpakking

De Specialiteiten

Pandoro

De Legende van de Panettone

Volgens de legende is de Panettone bij toeval in een bakkerij in Milaan ontstaan. Zo zou een bakkersknecht die haast had om op tijd bij zijn verloofde te verschijnen, per ongeluk een hele kist rozijnen in het brooddeeg hebben laten vallen. ’s Morgens kwam zo de eerste “Panettone” uit de oven.
Echter, de officiële versie van het verhaal luidt dat in het jaar 1495, tijdens het Kerstdiner op het kasteel Sforzesco in Milaan, Lodewijk “il Moro” het brood met rozijnen dat door zijn kok Antonio (Toni) was gebakken, zo lekker vond dat hij alle bakkers in Milaan opdroeg voortaan brood met rozijnen te bakken. Zo zou het “Pan di Toni” daarna Panettone genoemd, ook kunnen zijn ontstaan.

De geboorte van een icoon: de Pandoro

Op 14 oktober 1894 deponeert Domenico Melegatti de octrooiaanvraag voor een bijzondere dessert. Hij heeft de naam, de vorm en het recept van de Pandoro uitgevonden. Daardoor ontving hij het officiële certificaat van het Ministerie van Landbouw, Industrie en Handel van het Koninkrijk Italië.

Het recept

De banketbakker Melegatti liet zich inspireren door een eeuwenoude Veronese traditie: de Nadalin. Hij veranderde deze gebak: geen rozijnen, suikerglazuur en pijnboompitten, maar veel eierenboter en gist. Het resultaat was een hoge, zacht een luchtig “taart”: de Pandoro! Vele jaren later bereid Gilber de Pandoro en de Panettone met de beste ingredienten en volgens de authentieke recept uit de Veronese traditie.

Ook in Nederland verkrijgbaar

Welk verhaal ook waar is, het eten van Panettone is in Italië reeds een eeuwenlange smakelijke traditie geworden. Tegenwoordig kan men ook in Nederland genieten van de Panettone en Pandoro van Gilber.